1 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий"

гр. Монтана

Интервю с Дея Светлиева

Дея Светлиева:

На нашата възраст е важно е да развиваме качествата си

Дея Светлиева е от  III а клас на Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 1 година тя посещава SmartyKids - Монтана. Успешно завърши първите 3 нива в Менталната аритметика и курсът по Smarty Четене. Дея вече има награди и се класира на челните места в международни състезания по ментална аритметика. Това бе повод за интервюто й с групата по журналистика клуб „Медии“.

 

- Дея, какво представлява менталната аритметика?

- Менталната аритметика прилича на математиката, но се решават задачи с помощта на абакус, а после и наум. Това са задачи със събиране,  изваждане, умножение, деление, дроби, дори коренуване при по-високите нива.  Не се решават числови изрази със скоби и задачи с логически условия.

- Как се работи с абакус?

- Абакус е древно китайско сметало. Различните числа се въвеждат на него по определен начин на различни спици и така се смята.

- По какво часовете по ментална аритметика приличат и по какво се различават от обикновените часове по математика?

- Общото е това, че се решават задачи. Но в часовета по ментална аритметика имаме различни сюжетни задания, много игри, упражняваме се и на онлайн тренажора. Учебниците са различни, с добавена реалност. Групата е от по-малко деца. Понякога всеки прави нещо различно, получава индивидуална задача в зависимост от това какво е му нужно, за да напредва и да се справя по-добре.

- Защо избра тази извънкласна форма? Не е ли твърде трудна?

- Избрах я, защото аз обичам математиката и ми беше интересно да пробвам. Не е трудно, ако свикнеш да го правиш, дори е много приятно. Това става след много упражнения.

- По колко часа седмично са заниманията с ментална аритметика?

- Часовете са по 90 минути веднъж седмично.

- Колко време на ден отделяш за самоподготовка? Има ли домашни?

- За самоподготовка преди олимпиада отделям по около 4 часа. А когато е за самоподготовка – по 2 часа. Имаме домашните, които са по две страници в учебната  тетратка.

- Какви качества развиваш, занимавайки се с ментална аритметика?

- Ставам по-концентрирана, научавам се да смятам по-бързо и да мисля по-логично. Може да се каже, че ставам по-умна.

- Колко и от какви състезания вече станаха наградите ти по ментална аритметика?

- Наградите ми са общо четири - две от тях спечелих през 2021 г., а другите две – през 2022 г. През февруари тази година участвах в международна олимпиада по ментална аритметика за деца в Дубай „Horus International Championship“.  В нея се състезаваха общо 350 деца от 13 държави и 12 от тях бяхме от България. Титлата Шампион на шампионите спечели едно момче от Враца, а  аз станах Трети победител (Трети подгласник). През март се класирах на първо място в международната онлайн олимпиада на UAMP в Москва.  

- В какво се изразяват наградите?

- Някои награди са медали, други - статуетки, трети - грамоти  или дипломи.

- Как протича едно състезание по ментална аритметика?

- Решават се задачи за време. Например, на олимпиадата в Дубай  за 10 минути всеки от участниците трябваше да реши 160 задачи в своята възрастова категория.  Понякога има няколко кръга, понякога са по различно време отделните кръгове, понякога са и с различен таймер. Зависи от политиката на състезанието и от организаторите.

- Как се чувстваш по време на състезание?

- Чувствам се притеснено. Не знам какво ще се случи, как ще премине състезанието, какъв резултат ще постигна.

- С какво ще запомниш международна олимпиада по ментална аритметика за деца „Horus International Championship“ в Дубай?

- Ще я запомня като първата ми присъствена олимпиада. Това е една от най-интересните олимпиади, на които съм ходила, защото беше на живо, а не онлайн, имаше игри и деца от различни държави.

- Какво е най-интересното от състезанието в Москва, където спечели първо място?

- Ще запомня тази онлайн олимпиада с това, че аз никога дори и на предварителния кръг не бях правила толкова много точки. Мислех, че ще са по-малко, защото се притесних, но въпреки това успях. Изненадващо за мен беше, че се явиха около 200 деца по-малко, отколкото трябваше да участват според предварителните записвания.

- Посещаваш ли други извънкласни занимания?

- Да, аз свиря на пиано и ходя на рисуване в Обединена школа по изкуствата „Добри Христов“.

- С какво всяка една от тези извънучилищни форми допринася за твоето развитие?

- Паното ми помага да съм по-съсредоточена, развива музикалния ми слух, усета ми за ритъм и, разбира се, ми изгражда вкус за хубавата музика. Рисуването ме възпитава също да ценя красотата, развива въображението ми, учи ме да бъда по-прецизна.

Ходила съм и на други извънкласни форми. Човек трябва да пробва, за да открие кое е неговото любимо занимание,  което най-много съответства на способностите му. Ако не му е приятно, трябва да опита друго занимание и така докато открие това, което му харесва и което му се отдава. На нашата възраст е важно да развиваме качествата си.


Разговорът записа Итън Найденов


Copyright © 2015 All Rights Reserved.